Minimalizmus v šatníku bábätka

Myslím si, že toto je momentálne dosť otvorená téma.

Na začiatok sa hneď priznám, pri našom prvom synovi som sama kúpila v radosti a ošiali kopec vecí absolútne neuvážene, pretože ma lákalo sa rozplývať nad mini vecičkami a predstavovať si ako asi bude maličký vyzerať napr. v takomto svetríku alebo v týchto dupačkách… poznáte nie? aj keď som si povedala že už na chlp podobné veci doma máme, aj tak som podľahla mojim tehotenským hormónom a vytiahla platobnú kartu. Veci sa pomaličky kopili a ja som si chtiac-nechtiac vytvárala ďalšiu zbytočnú a nenávidenú povinnosť pre čerstvú mamu ( ktorá je mimochodom rada že si už môže bez bolesti sadnúť, prípadne pospať a emocionálnu úroveň vyplakať a vytešiť zároveň na normál, ak taký vôbec ešte existuje.) Samozrejme tou povinnosťou mám na mysli žehlenie a pranie. Nie som jediná kto to neznáša či?  


Ako pravá minimalistka som sa pri druhom synovi týmto “úletom” chcela vyhnúť, pretože tých skúseností som už mala viacej.

Jediné čo sa mi osvedčilo pri tak malom bábätku (a  chcela by som sa s touto radou podeliť s vami), bolo:

praktickosť - patenty pri krku a na spodnej časti - jednoduchý prístup k plienke, šikovné viazanie, oversize strihy ktoré sa vynosili dlhšie

minimalizmus -  jednoduché UNI kúsky som vedela doplniť ku všetkému, neutrálna a zemitá paleta sa mi osvedčila aj v tomto prípade

kvalita -  pri častejšom praní sa veci hneď nezničili, volila som lokálne značky, udržateľné oblečenie a kvalitné prírodné materiály 

Dala som si len jedno pravidlo a to nepodporovať ošiaľ zliav a akcií, keď viem že to nepotrebujem.  

Moje minimalistická rada je, nakupovať len keď to naozaj potrebujem a musí to spĺňať všetky tri body vyššie. Nenechať sa oklamať výhodnou cenou sa nevýhodný nákup. Radšej si priplatiť za kvalitnú lokálnu vec, ktorá mi vydrží roky ako kupovať znova a znova to isté, pretože daná vec dlho nevydrží. 

Zaujíma ma pôvod oblečenia? 

Verím, že áno. Žijeme v 21. storočí a myslím si že rovnako dôležité ako materiál oblečenia, je aj jeho pôvod. Kde a za akých podmienok bol kúsok v šatníku či už mojom alebo môjho bábätka vyrobený. 
Vždy veľmi rada podporím lokálnych tvorcov alebo malé lokálne značky ako sme my, pretože viem, že práca bola vykonaná za bezpečných podmienok, “u nás doma” férovo a z kvalitných materiálov. 
 

Na koniec by som to veľmi rada zhrnula, úplne chápem tú potrebu mať niečo náhradné a pre istotu mať toho viac hlavne pri maličkých bábätkách ale treba myslieť hlavne na to aby sme sa nedali pritlačiť konzumom a nakupovali rozvážne. Na výber je toho na trhu nespočetne veľa a keď bude niečo, čo mi naozaj súrne treba, viem to mať v mnohých prípadoch doma už na druhý deň.

Deti sú naša budúcnosť a pokiaľ ich chceme vychovať tak, aby si svoje veci vážili, musíme im to každý deň ukazovať.